Takken

De 6 takken van onze scouts

De kinderen worden ingedeeld in groepen op basis van hun leeftijd. De 6 tot 8 jarigen vormen zo de kapoenen, daarna volgen de welpen (8 tot 10 jarigen), de wolven (10 tot 12 jarigen), de jongverkenners (12 tot 14 jarigen) en de verkenners (14 tot 17 jarigen). Tot slot volgt een voorbereidingsjaar op de leiding, de jins genaamd (17 tot 18 jarigen).

Kapoenen

Het leven van een kapoen (6 tot 8 jaar) is er één vol spel, fantasie, creativiteit en expressie. Spelenderwijs en ongedwongen ontdekken we samen met hen de wereld. Het kapoenenkamp gaat jaarlijks door van 25 tot 31 juli. Om hen reeds voor te bereiden op 7 dagen van huis gaan de kapoenen doorheen het jaar al één keer 2 dagen en één keer 3 dagen op kapoenenweekend. Overige typische kapoenenactiviteiten zijn bosspelen, pleinspelletjes, avonturenvergadering en kookvergadering.

Contact

TakNaamGsmE-mail
KapoenenLene Denissen+32 473 34 58 87kapoenen@44ste.be

 

Welpen

Welpen is de groep kinderen tussen 8 en 10 jaar. Bijna iedere welp bezit een niet te stuiten drang naar beweging en is steeds druk in de weer met het bouwen van kampen, zich te verkleden, een geheime taal te ontwikkelen of kattekwaad uit te halen. De welpenleiding stelt hierbij echter steeds het samenspelen met vriendjes én het beter leren kennen van andere welpen centraal.

Speciaal aan de welpentak is het gebruik van jungleboek als rode draad doorheen de werking. De leiding krijgt een junglenaam, er is een jungle-aantreden met speciale welpenwetten en -liederen. Dit alles om de welpen op een leuke manier kennis te laten maken met de basispijlers van de scouts. Ook worden de welpen onderverdeeld in nesten om te leren functioneren in kleinere groepen en leren ze hoe een echt scoutsaantreden in zijn werk gaat. Verder mag de welp een welpenpet dragen en gaat hij/zij 2 keer per jaar op welpenweekend. Het welpenkamp duurt 11 dagen en gaat jaarlijks door van 21 tot 31 juli. Overige typische welpenactiviteiten zijn bosspelen, pleinspelletjes, sporentocht, sportvergadering en zoveel meer!

Contact

TakNaamGsmE-mail
WelpenJasper Borgmans+32 492 39 16 48
welpen@44ste.be

 

Wolven

De tak werd zo’n 15 jaar geleden in het leven geroepen om de grote welpen- en jongverkennertak wat te verkleinen. Zo hebben we nu 3 takken met maximaal 50 leden en kunnen we van ieder geboortejaar 25 leden iedere zondag entertainen. De wolven (10 tot 12 jaar) kunnen dan ook worden gezien als een overgang van welpen naar jongverkenners, wat deze tak uitermate boeiend maakt. Zo leren ze op een speelse manier alle scoutstechnieken aangeleerd, slapen ze voor het eerst in tenten en komen ze, net als de oudere takken, steeds met de fiets naar de scouts.

Op kamp (21 tot 31 juli) beschikken ze over een eigen wolvenwei waar ze in tenten slapen, in een gezamenlijke eethoek eten en eigen hudo bouwen. Per horde trekken ze er ook op uit tijdens een 2-daagse trektocht. Wel worden ze nog steeds dagelijks voorzien van eten door de kookploeg. Overige typische wolvenactiviteiten zijn bosspelen, pleinspelletjes, woudloperskeuken, stadsspel en zoveel meer!

Contact

TakNaamGsmE-mail
WolvenRik Gotink+32 479 28 79 55wolven@44ste.be

 

Jongverkenners (Jogi’s)

De Jongverkenners (12 tot 14 jaar) zijn niet bang van een beetje avontuur en om reeds zelf de handen uit de mouwen te steken. Jonggivers vinden het ook leuk een eigen inbreng te kunnen hebben. Doorheen het jaar leren ze samenwerken, verkennen en ondernemen, engagement tonen, samen overleggen en zich voor anderen in te zetten. Zo ontdekken ze stilaan wat scouting echt inhoudt, ze zeggen hun belofte met trots en leren dat scouting ook niet stopt wanneer de vergadering afgelopen is …

De 2de jaars jogi’s gaan voor het eigenlijke kamp (21 tot 31 juli) op vlottentocht (19 en 20 juli). Op kamp moeten de jongverkenners hun eigen potje koken op een houtvuur per patrouille in hun zelf gebouwde patrouillehoeken. Verder gaan ze met een grote rugzak per patrouille op 3-daagse: 80 km stappen op drie dagen en zelf slaapplaats voorzien (uiteraard steeds gecontroleerd door de leiding). Overige typische jongverkenneractiviteiten zijn grote bosspelen, vlottenspel, woudloperskeuken, techniekenvergadering, stadsspel, en zoveel meer!

Contact

TakNaamGsmE-mail
Jongverkenners (Jogi's)Emma Staes+32 468 29 26 69jongverkenners@44ste.be

 

Verkenners (Givers)

Bij de Verkenners komen 3 geboortejaren samen (14 tot 17 jaar). Leren samenwerken met nieuwe gezichten per patrouille is bijgevolg één van de basisaspecten van de givertak. De puberende jongelui beschikken over oneindige mogelijkheden en talenten, iets wat sterk wordt uitgebuit in tal van activiteiten. Zo gaan de Verkenners in de kerstvakantie op overlevingstocht in de Ardennen en is er in de krokusvakantie het jaarlijkse overlevingsspel tegen de leiding.

Giver zijn betekent veel plezier maken, maar ook heel wat verplichtingen na komen. Wat bij de jongverkenners wordt aangeleerd (leren ze samenwerken, verkennen en ondernemen, engagement tonen, samen overleggen) komt nu echt van pas! Per patrouille fietsen de givers naar het kampterrein (19 en 20 juli). Aangekomen op het tentenkamp worden ze verondersteld creatieve patrouillehoeken te bouwen, waar ze 10 dagen lang vuur maken, koken, eten en gezellig samen zijn. Net als de jogi’s gaan de verkenners ook op 3-daagse. Overige typische verkenneractiviteiten zijn vlottenspel, techniekenvergadering, woudloperskeuken, stadsspel, en zoveel meer!

Contact

TakNaamGsmE-mail
Verkenners (Givers)Mirte De Herdt+32 471 49 71 35verkenners@44ste.be

 

Jins

De Jins zijn de oudste tak en vormen de overgang naar het leiding zijn. Doorheen het jaar proberen ze de ideale combinatie te vinden tussen scoutsactiviteiten en te werken om hun jinreis te financieren. Ze trekken immers steeds naar het buitenland voor hun laatste kamp als lid. Doorheen het jaar leren de jins hoe ze evenementen kunnen organiseren en welke verantwoordelijkheden dit met zich meebrengt.

Verder worden ze ongedompeld in de leefwereld van de scoutsleider. Ze moeten hun eigen vergaderingen voorbereiden en spelletjes begeleiden. Ook doen ze twee jinstages, waarbij ze als leiding bij een jongere tak actief deelnemen aan een vergadering of weekend. Zo kunnen ze inschatten of ze de volgende jaren willen doorgaan als leid(st)er binnen onze scouts.

Contact

TakNaamGsmE-mail
JinsSimon Marynissen

Robin Gilman

Noor Loopmans
+32 473 58 38 30

+32 468 14 93 10

+32 498 74 88 62
jins@44ste.be