Historiek
Dé 44ste St-Maarten: scouting in Heide sinds 1960
De 44ste Sint-Maarten staat al bijna 60 jaar bekend als dé scouts van Heide, een dorp in de gemeente Kalmthout. Met zo’n 280 leden en een leidingsploeg van 40 geëngageerde leiders en leidsters is onze scouts dan ook één van de grootste scouts in de Noorderkempen. Jongens en meisjes amuseren zich steeds op onze wekelijkse activiteiten (door ons vergaderingen genoemd), die meestal op zondagmiddag van 2u tot 5u doorgaan.
De scouts van Heide heeft echter een hele evolutie achter de rug sinds zijn oprichting in 1959. In wat volgt krijgt u een overzicht van de historiek van onze scouts. Hiermee trachten we de honderdtallen helden van de 44ste te eren, ook zei die niet in onderstaand verhaal bij naam worden genoemd.
Het ontstaan
We schrijven 1959 wanneer Pater Rik Demol startte als godsdienstleerkracht aan de Rijksschool op Ganzendries. Tijdens de zomervakantie trok hij met een aantal leerlingen op kamp in Valkenburg. Het enthousiasme bij de jongelui was echter zo groot dat die mannen er natuurlijk mee wilden verder gaan. De Pater moest dus op zoek gaan naar een geschikte formule en mogelijkheden om iets uit de grond te stampen. Na maanden zoeken werden een aantal families in Heide bereid gevonden die samen met Pater Demol hun schouders mee onder het project wilden zetten. De vaders richtten prompt een oudercomité op, de moeders trokken zich terug achter hun naaimachine om vlaggen, dassen en allerhande andere spullen in elkaar te naaien. Zo werd in 1960 de 44ste Sint-Maarten boven het doopvont gehouden.
De beginjaren
Samen met Piet Vorstenbosch, die werd aangeduid als eerste groepsleider, ging Pater Demol op zoek naar geld en grond. Met de hulp van heel wat mensen leidde die zoektocht naar een lap grond van 3000 m² in de Acacialaan. Dankzij de milde steun van de gegoede burgers uit Kalmthout die het project van de Pater wel zagen zitten, werd de grond door de scoutsgroep aangekocht. Op deze grond spelen we ook vandaag nog onze spelletjes, al onderging de plek sindsdien wel een hele transformatie.
Pater Demol was uiteraard ook de eerste aalmoezenier van de 44ste. Die taak betekende niet alleen het voordragen van de mis, maar ook het meegeven van de christelijke waarden, zoals dat in die tijd van katholieke scouts werd verwacht. Sportief als hij was kwam hij zondags op zijn moto naar het lokaal gereden, met de soutane wapperend en fladderend in de wind. Toen droeg de geestelijkheid immers nog een lange zwarte rok met een ontelbare rij knopen.
Het eerste wat hij toen deed was zijne motto aan de kant en een matchke voetbal meespelen met de welpen en aangezien er nergens in het evangelie staat dat Christus zijn volgelingen ook heeft leren voetballen, hing hij het kruis dan maar even aan een boom omdat dat tijdens het lopen achter de bal toch maar in de weg hing, en zodoende heeft de Pater van Christus waarschijnlijk ook nen hevige supporter gemaakt van voetbal, maar of da nu voor Club Brugge Anderlecht of Standaard is dat laat ik hier ff in het midden.
Eddy Van Aerden
De groep was intussen wel al sterk veranderd sinds de opstart. Zo had het oudercomité, net zoals het dat vandaag nog steeds van tijd tot tijd doet, nieuwe lokalen gebouwd. Financiële middelen voor de bouwwerken werden gegenereerd via Vlaamse Kermissen, die toen op de scoutsterreinen werden georganiseerd. Heel wat bekende Vlamingen van die tijd maakten hier hun opwachting, waaronder de Strangers Theo Van Den Bosch en ook Nonkel Bob, in een grote feesttent (die vandaag op de grond van onze buurman zou staan).
Een gemengde scouts
Vanaf 1970 begon onze scoutsgroep aan een nieuwe, revolutionaire, omwenteling. Mei 68 lag reeds geruime tijd achter ons en de maatschappelijke opvattingen omtrent man en vrouw begonnen er anders uit te zien. In 1973 werd dan ook beslist van start te gaan met een gemengde scoutswerking, nog steeds een gedurfde keuze in die tijd.
Jongens en meisjes samen, wie had dat gedacht hier in Heide! En hoe lang zou dat wel duren. Inderdaad: het is toch gelukt en na ruim 37 jaar houd het nog steeds stand.
Eddy Van Aerden
Ook de groepskampen werden in die jaren toen een feit en kunnen nu worden gezien als een traditie die elke scoutsleider en -leidster hoog in het vaandel draagt. Aangezien het toenmalige oudercomité erin geslaagd was om het scoutsterrein volledig af te betalen, kwam er bovendien stilaan geld vrij om ook het beheer van eigen materiaal uit te breiden. Zo beschikken we nu over een groot materiaalkot en dienen we geen tenten of ander materiaal te huren voor takweekends of groepskampen. Daarnaast werd Het Japke voor het eerst uitgegeven, het programmaboekje dat in het digitale tijdperk onder druk kwam te staan, maar nog steeds leeft in een driemaandelijkse versie en zijn programmataken zag overgenomen door de online versie: www.44ste.be
Afgelopen decennia
Later werden er door de leiding nog meer initiatieven ontwikkeld zoals de groepsaantredens en de jaarlijkse Scoutsbarbecue, die de vroegere Vlaamse Kermis doet vergeten. Inmiddels werd er ook heel wat aandacht geschonken aan onze gebouwen. De eerste lokalen uit de jaren 60 hadden zo stilaan hun dienst bewezen en waren dringend aan vervanging toe. Zo werd in 1995 het welpenlokaal de toiletten, het kapoenenlokaal, het verkennerslokaal en de hutsepot afgebroken en vervangen door nieuwbouw en deels gekregen chaletbouw van de Duitse school in Stabroek. Nadien, in 2002, werd ook het jongverkennerlokaal vernieuwd en werd een nieuwe keuken en het wolvenlokaal bijgebouwd, zodat al onze takken van kapoenen tot en met leiding konden beschikken een eigen lokaal. Van de chalets is intussen geen sprake meer. De bouwwoede kende zijn eindfase met de bouw een degelijk kapoenen-, welpen, giver- en jinlokaal. Ook het terrein werd in 2012 grondig onder handen genomen, zodat de scouts er vandaag piekfijn uitziet!
Pater Demol heeft 50 jaar geleden een locomotief op de sporen gezet, met een paar wagons erachter, nl een scoutsgroep met welpen jongverkenners verkenners, en een oudercomite en vandaag stellen we vast dat daar nog wat wagons zijn bijgekomen , want intussen is er ook bijgekomen: een kapoenentak, een wolventak en en jintak, daarnaast nog een kookploeg de beverpatrouille de 44ever (onze oudleiding) en het go-team. Hier staat een stevige trein op de sporen welke vandaag 300 leden telt en die een goede toekomst tegemoet rijdt.
Dit resultaat is er alleen gekomen dankzij de inzet van heel veel mensen die hetzij nu of in een verder verleden het beste van zichzelf hebben gegeven voor scouting heide. En of dat nu was als gewoon lid, in de leidingsploeg de kookploeg de beverpatrouille het oudercomite of GO-Team, iedereen die hier zijn knoopje heeft gelegd mag er fier op zijn!
Eddy Van Aerden
Bron: 44ever.be
Meer foto’s uit de oude doos